Palagruza

Palagruža egy kis, távoli 1400 méter hosszú, 300 méter széles és 90 méter magas szigetcsoport az Adriai-tenger közepén, A szigetek körül tucatnyi szikla és zátony terül el.

Splittől mintegy 123 km távolságra, az olasz partoktól 53 kmre fekszik, ez Horvátország legdélkeletibb pontja.

Régészet lelőhelyeiről az i. e. 6. század athéni mestereitől származó kerámiatárgyak maradványai kerültek elő.

Forrás: wikipedia

Ide köthető a görög Diomédész legendája is. A monda szerint Odüsszeusz oldalán harcolt, aki a végső csata után az Adria felé vette az irányt, ahol aztán az illír népekkel csatározott. A hagyomány szerint, halála után a hőst éppen Palagružán temették el. Zeusz amikor tudomást szerzett Diomédész és társai haláláról, madarakká változtatta az illír ellenfelek lelkét, akik a mai napig ott keringenek a sírok felett.

A világítótornyot 1875-ben, az Osztrák–Magyar Monarchia idején építettek, mely a sziget közepén helyezkedik el mintegy 90 méter tengerszint feletti magasságon. Ez az adriai világítótornyok közül a legmagasabb.

Forrás: flikr

Palagruža teljes területe rezervátum, élővilága sokrétű. Nemcsak növényzetben, de állatvilágban is gazdag. A sziget vizei homároknak és az adriai barrakúdáknak is otthont ad.

Kikötési lehetőség a szigeten nincs, a halászok korábban hajóikat a köves partokra húzták ki. Éjszakai tartózkodásra nem ajánlott a horgonyzás, mert a sziget magában nem véd. Ha mégis úgy döntenénk, hogy itt töltjük az éjszakát, érdemes a Zalo vagy a sziget túloldalán lévő Stara vlaka öblöt választani.

Több leírás is fokozottan figyelmeztet a víz alatt fekvő sziklákra.

Az világító torony 21 mpenként fehéren villog és 26 mérföldről látható.

A szigeten semmilyen vendéglátó hely nincs!

Vissza a világítótornyokhoz