Uvala Potkucina, Kakan

Az Adria Breeze hajótúráinak általában az első állomása a Potkucina Öböl, mely Vodicétől körülbelül egy 2 órás vitorlázásra fekszik. Kakan szigetének Észak-Keleti részén a Borovjnak szigetecskék ölelik körbe és biztosítanak védelmet az éjszakára.

Reggel a Konoba Babalu előtt
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Alternatíva rá a Paradiso Étterem előtt elterülő Tratica öböl, mely kb. 0,5 mérfölddel délre található.

Potkucinán nagyobb bójamező fekszik, melyen 30-40 hajó elfér. A bóják kellő távolságokra vannak egymástól.

Kilátás az öbölre
(Forrrás: AdriaBreeze.com)

A tenger kékes, néhol kékes zöld, a talajon az élővilág elenyésző. A bóják többsége úgy helyezkedik el, hogy 8-15 méteren állhat a hajó.

Érdemes egy délutánt eltölteni a nagyobb túrák előtt ezen a környéken, mert egy rövid túrával a legénység már betekintést nyer a hajózásba és kipróbálhatja a dingi nyújtotta lehetőségeket, vagy tehet egy sétát a környező dombokon.

Konoba Babalu teraszán
(Forrás:AdriaBreeze.com)

Előnyére válik továbbá, hogy Vis szigete kb. 8 óra, a Kornátok bejárata 2-3, Zut szigete pedig 4 órára található.

A szigeten három étterem (Konoba): Babalu, Nebo, Paradiso. Mindegyik előtt egy-egy betonmólóra köthetünk rá a dingivel. Hajóval a kis mélység miatt nem szabad megpróbálni, mert a mólóknál alig éri el a víz az 1-1,5 méteres mélységet.

A szigetről:

Koordináták: 43°41761’N, 15°39914’E

Kakan sziget Zirje és Kaprije szigetek között fekszik, legmagasabb pontja a 112 méter magas Kakan. Délnyugati végén egy kis világítótorony van, melynek fénye 4 mérföld távolságról is látható.

Korábban Kaprijéről a pásztorok a nyári időszakban birkákat legeltettek a szigeten.

A Kornátoknak és a delfinek fokozott állami védelmének köszönhetően a sziget északi csücskén megfigyelhetünk delfin csapatokat is úszni. Előfordulásuk július végétől egészen szeptemberig lehetséges.

Éttermek:

Konoba Babalu

Babalu külső terasza
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Telefonszám: +385 92 307 0314

Csodálatos, romantikus kis étterem a Potkucina öböl északi részén. Tengeri ételeket és horvát nemzeti fogásokat kóstolhatunk. Az étterem felső részén lehetséges az étkezés, a tengerparti, tetővel fedett részen csak italokat fogyaszthatunk. A tulajdonosok kedvesek, segítenek kielégíteni az utazók igényeit.

Octopus saláta a Babaluban
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Ár-érték arányban teljesen megfelelő, a főételek 10-20 Euró körül fogyaszthatók, a Karlovacko korsója 2018 –ban 20 Kuna volt. Étlap van!

Olvass tovább a helyről!

Konoba Sedmo Nebo

Konoba Sedmo Nebo terasza – a hetedik mennyország
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Koordináta: 43.691007, 15.673201
Telefonszám: +385 95 887 6019

Hívják hetedik mennyországnak is. Hogy mért is? Az öböl déli oldaláról olajfák ligetén keresztül kövekkel kirakott út mentén sétálhatunk fel a domb tetejére, ahol két teraszon várja vendégeit az étterem. Esti órákban megcsodálhatjuk a lemenő napot, ahogy sárgára, majd pirosra festi a Potkucina öblöt. Az étlapon szerepel a tűzhal, a fehér- és fekete kagyló. Különleges nálunk a házi paradicsomleves, melyet mindenképpen érdemes kipróbálni.

Az Adria Breeze csapata 2016 -ban a teraszon
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Árai: kicsit magasabbak, de semmiképpen nem mondható túldrágítottnak. Étlap van!

Olvass tovább a helyről!

Konoba Paradiso

A Konoba Paradiso bejárata
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Telefonszám: +385 91 5916418

Ez az étterem kicsit messzebb, a dombon átkelve közelíthető meg a Potkucina öbölből. A másik lehetőség közvetlen előtte a móló előtt bójára állni. Ételei finomak, különlegesek, de mindenképpen vigyázzunk, kérdezzünk rendelés előtt, mert gyakran túlárazzák ételeiket. Csapolt sör nincs! Étlapot sem hoz a pincér.

Tovább az Öblökhöz