Zirje – Uvala Stupica

Eldugott öblök, nem várt kalandok várnak azokra, akik Zirjén a Stupica öblökbe tévednek. Nemcsak, hogy gyönyörű tiszta víz és a part mentén színes élővilág fogadja őket, hanem a szárazföld történelmi emlékeket is rejt eldugva a sűrűn benőtt bozót és a murvás utak között.

Kilátás a Gradinából
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Koordináták: é. sz. 43° 46′ 20″, k. h. 15° 58′ 00″43.77

Zirje szigetéről

Šibeniktől légvonalban 21 km-re délnyugatra, Dalmácia középső részén fekszik. A sziget területe 15,08 km2, hossza 12 km, melynek nagy része mészkőből áll. A Kapić 131 méterével Zirje legmagasabbik pontja, melyen egy történelem előtti erődített település falai találhatók. A Vela glava nevű magaslatot középkori vár romjai uralják.

A Gradina falai
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Zirjén két bizánci eredetű erőd is található, az egyik a Gradinán a másik a a Gušternán áll.

A sziget érdekessége, hogy a századok során mindig fontos stratégiai pont volt. A 6. században I. Justinianus bizánci császárt emeltette a Stupica-öböl feletti Gradinára és a Mala Stupica-öböl feletti Gusternára két végvárát.

A Gradina felülről
(Forrás: FiverPrime)

Volt a bencés szerzetesek birtoka, de egy időben a velenceiek is uralták. Ebből a korból származhat a sziget elnevezése is. Ekkor a szigetet sűrű tölgyerdők borították, melyek termése a makk (horvátul: žir) lett a sziget névadója. (A fákat később kivágták és hajókat építettek belőlük.)

Kilátás a nyílt Adriára
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Az Osztrák-Magyar Monarchia idejében támaszpontokat is építettek ide. A II. világháborúban az olaszok is birtokukba vették, hiszen ők is egy katonai bázist hoztak létre a területen. Az előbb említett időszakot több víz alatti emlék is megőrizte, Zirje partjainál fekszik többek között egy német Stuka bombázó is.

Az Uvala Stupica – Vela és Mala

A két öböl a sziget déli részén helyezkedik el, közvetlen kilátásunk lehet innen tiszta időben Vis szigetére, illetve ellátunk Rogoznica felé is.

Vela Stupica bójamező
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Ahogy a szigetet délről megközelítjük, figyelmesen kerüljük ki Zirje déli csücskénél fekvő zátonyt, mely a Mazirina sziget után fekszik. A vízben jelzi ezt egy piros veszélyjelző. Ha innen közelítünk, figyeljünk a vízen lebegő búvárbójákra is, mert a terület közkedvelt búvárhely is.

Konoba Vela Stupica mólója
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Figyelnünk kell még Bakul szigetre is, mely valójában nem is egy sziget, hanem inkább zátony, kerüljük jó 80-100 méter távolságból. Erős napsütés esetén előfordulhat, hogy nem vesszük észre, mert az erős napsütésben a vízpára gyakran megtévesztő lehet.

A Gradina a nyugati oldalról
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Bakult elhagyva két lehetőségünk van a szigeten való bójázásra, az egyik a Mala Stupica, a kisebbik öböl, ahol 4-8 méter közötti mélységen állhatunk. Ez az olcsóbbik lehetőség, itt ugyanis legalább 60 kunával kevesebbet fogunk fizetni az éjszakára hajómérettől függően.

A keleti oldal csipkézett sziklái
(Forrás: AdriaBreeze.com)

A másik lehetőség a Vela Stupica öböl. Ez már nem olyan csendes bójamező, mint az előbbi, kb 50 hajóra elengedő megállási lehetőséggel. Az öböl közepén, illetve a bejáratnál engedélyezett a horgonyzás, azonban a nagyméretű sziklás talaj miatt nem ajánlott. Ha valaki mégis megpróbálná, igyekezzen a hajó farát a szárazföldhöz kötni. A bójadíj itt magasabb, 250 Kuna egy 44 lábas hajóra.

Partra sodort fa Zirjénél
(Forrás: AdriaBreeze.com)

A Vela Stupica öbölből tudunk egészen a Gradináig sétálni, melyen Justinianus a 6. században erődítményt épített. Dingivel a Konoba Vela Stupica (zöld tetős épület az öbölben) betonmólójához tudunk kötni és onnan kb. 15 perc sétával érjük el az erődítményt.

Aki kalandvágyóbb, ajánlom, hogy az erődítmény nyugati oldalán a ciszternáknál lévő ösvényen ereszkedjen le Zirje tengerpartjához. Ezen az oldalon megfigyelhető a tenger hullámai által csipkésre fodrozott mészkövek.

Kövek és zátonyok
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Étterem:

Konoba Vela Stupicában érdemes vacsorázni. Egy családi étterem, étlap nélkül, de elfogadható árakkal! Mindenképpen kérdezzünk előtte!

Tovább az étteremhez

Snorkizás Zirjén 2018 Augusztus

Tovább az Öblökhöz