Šešula, Solta

Soltán, Maslinica közvetlen szomszédságában fekszik egy kis öböl, mely kedvelt turistacélpont hajósok számára. Érdekessége, hogy nemcsak az idegenforgalom számára fenntartott terület, az öböl túloldalán kagylófarm fekszik a vízben.

Az öbölben hajók kötélen egymáshoz kötve
(Forrás: MedSailors)

A szigetről:

A Bractól nyugatra, Splittől mindössze 15 km-re délre fekszik, legmagasabb pontja a Vela Straza, 238 méterével. Olajbogyó és fügefák borítják. Sok ott lakó állítja, hogy a füge itt nem érik meg igazán, illetve csak nagyon ritkán.

Hajók az öbölben
(Forrás: AdriaBreeze.com)

A szigetet már a neolitikumban is lakták és az illírek is letelepedtek itt. A középkortól a sziget halászatból és szőlőtermelésből élt, amit a mai napig megfigyelhetünk a környéken. Volt, szerb, horvát, Habsburg és francia uralom alatt.

Napjainkban a csendesebb üdülésre vágyók kedvelt célpontja. A szigeten nem került kialakításra nagyobb strand, azonban mindenhol találunk kis idilli fürdési lehetőségeket.

Megközelítés:

Sesulához közeledve fokozottan figyeljünk a mélységre és a zátonyokra, ugyanis hamar változhat 70-100 méter mélységről, 15-20 méterre a tengerfenék közelsége. Tartsuk meg a kellő távolságot a kopár sziklától, mely a sziget csúcsánál helyezkedik el.

A túloldal: Maslinica
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Az öbölben való bójára vagy mooring kötélre állásra segítenek, motorcsónakkal várják az előre bejelentkezett hajókat! Keressük az éttermek telefonszámait, hiszen mindegyik konoba előtt meg tudunk állni és saját személyzete fogad minket az öböl bejáratnál.

A talaj horgonyzásnál nem tart jól!

Alternatíva: Maslinica városi kikötője.

Bejárat Maslinicába és Sesulára
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Étterem:

Sismis

A Sismis terasza
(Forrás: Tripadvisor)

Kicsit drágább étterem a domb oldalában, kilátással az öbölbe. Este a teraszon hideg koktélokat kóstolhatunk.

Konoba Sesula

A Konoba Sesula terasza
(Forrás: Tripadvisor)

Háziasabb ételeket fogyaszthatunk a tengerpart közvetlen közelében. A hajókért felelős személyzet asztalfoglalás esetén vállalja, hogy a legénységet a partra szállítja.

Olvass tovább az étteremről!

Tovább az Öblökhöz