Uvala Stiniva

Stiniva a dombtetőről
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Stiniva öble Vis sziget déli részén gigászi sziklafalak között fekszik. Olyan látványt nyújt, mintha a tenger egy hatalmas várfalon törte volna át magát, hogy a szárazföldtől foglaljon némi kis területet.

Ösvény a domboldalon
(Forrás: AdriaBreeze.com)

A szigeten autóval, motorral tudjuk megközelíteni, de a domb tetején kell megállnunk, ahonnan meredek falon keresztül juthatunk le a festőien szép öbölbe.

A 2017 -es csapat egy része Stiniván
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Ha hajóval érkezünk, az öböl bejáratnál figyeljünk, hiszen nagy a forgalma, jachtok és kirándulóhajók rendszeresen érkeznek ide látogatóba. Horgonyozni csak nagy mélységben tudunk, ügyeljünk arra, hogy a hajó farát mindenképpen erősítsük a sziklafalhoz. Tartsuk azonban a kellő távolságot a partvonaltól, ugyanis a talaj nem fog rendesen, így megeshet, hogy kicsit elcsúszunk a kövek felé.

Közelítés hajóval
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Stiniva érdekessége, hogy köves, a fürdésre elkerített területen kevés tengeri sünt találunk a tengerfenéken. A bójákkal elterített fürdőterület hirtelen mélyül, ezért a turisták többsége szívesen mászik fel a sziklafalra és ugrik be a vízbe.

Rengeteg hajó horgonyon minden nyáron
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Az öbölben áll egy Konoba, amelyben vehetünk üdítőt és jégrémet is, azonban nem szolgálja ki a vacsorázni kívánó vendégek igényeit.

Évekkel ezelőtt kedvelt volt, mert kevés ember kereste fel, napjainkban azonban minden utazási iroda kiemelt célként említi programjában.

a sziklabejárat Stiniván
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Stiniva egyébként 2017 –ben bekerült a világ 10 legszebb tengerpartja közé is.

Koordináták: 43.021157, 16.171616

Vissza az Öbölökhöz