Luka Žut

A szigetről:

Kilátás Žut dombjairól
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Žut  egy lakatlan sziget Közép- Dalmáciában . Területe 14,83 km2, emiatt Horvátország 28. és a Kornati szigetcsoporton belül a második legnagyobb sziget. Žut ennek ellenére nem tartozik a Kornati Nemzeti Parkhoz. A sziget legmagasabb pontja a 174 méter magas Gubavac-csúcs. A szigeten nincs termőföld, és soha nem volt állandó települése.

Jelenleg egy ACI MARINA üzemel a szigeten, 135 férőhelyes mooringos kikötőhellyel. 

Öblei kiváló védelmet nyújtanak éjszakára a hajósok számára.

Az öböl:

A sziget legnagyobb öble, ahol nemcsak a Marina kapott helyet, hanem rengeteg más Konoba is üzemel. Ezeknél a megállás, illetve a kikötővel szemben lévő Konoba Bain előtti bójamező jóval olcsóbb megoldást kínál az itt éjszakázóknak. Hátrányuk, hogy a mólókon általában víz és áram sincs, estleg a Konobák személyzetétől térítés ellenében vehetünk vizet és tölthetjük fel hajónk tartájait.

ACI Marina

Az érintetlen természet közepén Az ACI Marina Žut a Luka Žut öbölének nyugati részén található. A Ražanj-fokon az ACI zászló fúj. Április 1-től október 31-ig tart nyitva.

A Marina
(Forrás: ACI MARINAS)

Erős bóra esetén ajánlatos a rakpart északi végénél és a bójáknál kikötni. Erős déli szélben sokkal kellemesebb a kikötő déli végén. A három méter merüléssel rendelkező hajók a déli vagy az északi rakpart végére állhatnak. Žut-sziget, beleértve a kikötőt is, a Žut-Sit-szigetcsoporthoz tartozik, amely a Kornati északkeleti részén található.

A Marina és az öböl
(Forrás: ACI MARINAS)

Koordináta: 43 ° 53,2 ‘N 15 ° 18,8’ E

További infó: ACI MARINA ŽUT

Éttermei:

Fešta

Kilátás a Festa teraszáról
(Forrás: Festa)

Golubovac- öbölben található, a part mellett fekvő évszázados olajfák között helyezkedik el. Az étterem belseje régi dalmát vendéglők stílusában van berendezve és két szabadtéri terasszal. Kifejezetten a halételekre specializálódott.

Konoba Sandra

A Konoba Sandra egy családi étterem, amely 1996 óta működik. A szigetvilág híres kiváló olívaolajáról, amely az étteremben az étel természetes része. Az étterem 120 fő befogadására alkalmas, a főszezonban foglalni kell, mert rengeteg turista fordul meg itt.

Konoba Bain

A Konoba Bain mólója
(Forrás: Twitter)

A Konoba Bain családi vállalkozásként, már generációk óta üzemel. Ételkülönlegességei a saját maguk által fogott tőkehal és a tradicionális horvát hústételek. A Konoba előtti mólón nagyobb hajók mooringra is tudnak állni, továbbá az étterem előtt egy bójamező is elterül. Tovább…

Vissza az öblökhöz