Vela Luka, Korcula

Vela Luka Korcula szigetén található, mely az Adria hatodik legnagyobb szigete. Tipikus mediterrán térség, különböző fajta növényekkel: ciprus, aleppói fenyő, mandulafenyő, olíva és a tölgy is őshonos. Megtalálhatók szintén a mediterrán égövön előforduló gyógynövények és aromás növények, mint pl. a zsálya, a rozmaring, a levendula és a menta.

Vela Luka központja
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Vela Luka a sziget legnagyobb városa, közel 5000 lakossal. A 19. század elején mélyen védett öbölben alapították. Számos szállodával, valamint reumatikus rendellenességekkel és a rehabilitációval foglalkozó orvosi központtal rendelkezik. A városban található a Greben hajógyár és a Jadranka halfeldolgozó üzem is.

Vela Luka kikötője
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Vela Luka térsége gazdaságilag fontos szerepet játszott a történelem során, volt görög, római, velencei, brit, orosz és olasz uralom alatt is.

A turizmus előtt a város halászatból, bortermelésből és olívaültetvényeiből élt, ezért a konyhája ízletes titkot rejt, amit érdemes felfedezni. Keressük fel a helyi kisebb éttermeket, hiszen mindenképpen pozitív élményben lesz részünk.

Feljárat a templomhoz
(Forrás: AdriaBreeze.com)

A Konoba Bata az egyik legjobb helyispecialitásokkal rendelkező étterem.

A város mólóján darab mooringos kikötőhely található. Víz és áram van. Ezen felül benzinkutat is találunk a móló végén.

Vela Luka templomtornya a domb tetején
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Bóják is találhatóak az öblében, ezeknél azonban a délután folyamán már alig találunk helyet.

Mediterrán növényzet és pálmafák
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Alternatív bója mező a közeli Gradina öbölben található.

Vissza a kikötőkhöz

Vissza az öblökhöz