Delfinek az Adrián

Érdekes kérdés az adriai delfinek helyzete. Hiszen Horvátország rengeteg tengeri természetvédelmi övezettel, parkkal rendelkezik, ahol előfordulhattak volna korábban, gondolva itt a Kornátokra, Mjet Nemzeti Parkra, vagy a Brijuni szigetekre.

1970 –től a halászat miatt kifejezetten ellenségesen tekintettek ezekre a tengeri emlősökre és irtották őket. Azt tartották, hogy a halászható halállományt megtizedelik, emiatt volt betudható a halászati bevételszerzési lehetőség hanyatlása.

Napjainkban kifejezetten védik ezeket az élőlényeket, ennek köszönhetően 1990 –től rendszeresen látnak delfineket, illetve 2010 –től már delfinrajokat is. 2018 –ban a Kornátok déli csücskénél nagyobb delfincsapatok is megjelentek.

2017 –től elindult egy kezdeményezés, mely arról szól, hogy amennyiben delfineket látnak az Adriában úszni, be lehet jelenteni egy telefonos alkalmazáson keresztül. Ezzel segítik a környezetvédők és a kutatók munkáját, hogy az adott időszakban merre és mekkora csoportok fordulhatnak elő. A program neve Adriadelfine, amit bárki letölthet.

Az AdriaBreeze csapata 2018 nyarán többször is találkozott ezekkel az élőlényekkel, a júliusi és az augusztusi túrán is megfigyeltünk kisebb – nagyobb csapatokat. Legtöbbször Zirje, Kaprije és a Kornátok között láttuk őket, de találkoztunk Hvarnál, Stari Grad öblében és Vis és Korcula között is.

Többségében barátságok és közel merészkednek a hajóhoz is. Hatalmas nagy élmény, amikor egy nagyobb delfin csapat merészkedik a hajó közelébe és felbukkanva a hátuszonyukat mutogatják nekünk.

A közönséges delfin fürge és gyors úszó, sebessége elérheti az óránként 45 kilométert is. Barátságos, társaságkedvelő állat. A teste sima és áramvonalas. Háta általában fekete, barna vagy ibolyaszín, hasa fehér vagy színes. Néhány percenként felszínre bukkan, hogy levegőt vegyen. A kisebb testű delfinek csoportjába tartozik, teste legfeljebb 230 centiméterre nő meg és átlagban 30 évet él.