Teknősök az Adrián

Nemrég a tengeri teknősöket az Adrián a kihalás fenyegette. Draško Holcer tengerbiológus által vezetett program keretében próbálják megmenteni ezeket az állatokat, illetve segíteni populációjuk számára a növekedést. Draško Holcer, a horvát Természettudományi Múzeum igazgatója, kurátor és a Kék Világ Intézet igazgatója.

LIFE projekt

A LIFE projekt az Európai Unió által finanszírozott projekt, mely a veszélyeztetett növény- és állatfajok élőhelyeinek megőrzésére és megvédésére törekszik. A projektben hat ország és kilenc más partner vesz részt, melyben a felek több mint öt millió eurót kapnak ötéves időtartamra. A projekt célja a tengeri teknősök védelmére elkötelezett szervezetek, intézmények és emberek koordinálása.

A teknősök hosszú ideje élnek az Adriai-tengeren. Itt is táplálkoznak, illetve a téli időszakot is itt töltik. A közelmúltban végzett kutatások azt mutatják, hogy az Adriai-tenger északi részén élő teknősök, körülbelül 20 évesek és gyakran úsznak délre Görögország, Ciprus és Törökország meleg strandjaihoz, hogy ott tojásaikat lerakják.

A kutatások megmutatták, hogy az Adriában élő teknős egyedek közül a nőstények nagyobbak a hímeknél, illetve hasonló fajokhoz képest is nagyobbra nőnek.

A teknősök többsége az Adrián tölti a párzási időszakot, majd délebbre vándorol.

Előfordulnak olyan esetek is, hogy 2-3 évente szokott területüket elhagyják és tovább költöznek más területekre.

A tudósok becslése szerint több mint 20 ezer tengeri teknős az Adriai-tengeren. Többségüket a Nemzeti Parkokban találjuk, de előfordulnak nyílt vizeken is vándorlás közben.

Élőhelyük a tengerfenék is, ami viszonylag sekélymaximálisan 50 méter mélységben. Az óceán fenekén táplálkoznak, és miután jól laktak, visszatérnek a vízfelszínre, levegőért.

eTurtle alkalmazás

Kifejlesztettek egy eTurtle nevű alkalmazást a teknősök nyomon követésére. Ennek lényege hasonlóan, mint a delfin bejelentő alkalmazásd, hogy a teknősök mozgását, élőhelyét regisztrálják és a kutatók teljesebb képet kapjanak az élőhelyekről.

Horvátországban két helyen található a tengeri teknősök populációit megfigyelő Intézet: az egyik a Lošinj szigetén található Kék Világ Intézet és a Pula közelében fekvő Verudela-félsziget. Itt végeznek teknősmentést, illetve állatorvosi felügyeletet is biztosítanak.