Kispettyes macskacápa

Nem is gondolnánk, de az Adriában élnek cápák.

A kispettyes macskacápa a porcos halak osztályának a kékcápaalakúak rendjébe, ezen belül a macskacápafélék családjába tartozó faj.

Előfordulási a tengerfenéken a legvalószínűbb

Gyakran előfordul a dalmàt partoknàl ès az Adria legnèpesebb càpafaja.

Megijedni nem kell tőle, hiszen kifejlett példánya mindössze 40–100 centiméter és 0,5–1 kilogramm. Teste megnyúlt, igen karcsú, arcorra lekerekített. Éjjeli ragadozó, kistestű állatokat fogyaszt, elsősorban puhatestűeket és rákokat. A nap nagy részét a tengerfenéken fekve tölti, 20-150 métes mélységben, ahol foltos színezete révén jól beleolvad környezetébe. Nappal, amikor szeme a világossághoz alkalmazkodik, pupillája merőlegesen összehúzódik, macskáéra emlékeztet.

Ha szemeit összehúzza, olyanok, mint a macskáknak

A nőstény belső megtermékenyítést követően kb. 20 petét rak a tengerfenékre. Az ivadékok hőmérséklettől függően 6-9 hónap alatt kelnek ki. Érdekesmód, hogy a második petelerakáshoz a nősténynek újbóli megtermékenyítés nem szükséges.

Néha a víz felszínén is láthatjuk

Halásszák, a dalmát tengerpart piacain rendszeresen árusítják. Megnyúzott, fehér húsát, amely kissé rágós, főzve, sütve, füstölve fogyasztják. Mája mérgező. Gyakran tengeri akváriumok fő látványossága.

Gyakori előfordulási helye még a brit partoknál található.