A Lissai csata

Részben magyar vonatkozással bír Vis szigete közelében 1866. Július 20. -án lezajlott tengeri csata. Vis szigetét régen Lissànnak nevezték, ebből is ered a csata neve.

A Lissai csata

Ezekben az időkben Lissa a Monarchia fennhatósága alá tartozó térség volt, melyet a tengeri kereskedelem felügyeletére és néhány hadi hajó állomásoztatására használtak.

A csata előzménye, hogy a Monarchia frissen kinevezett tengernagya báró Wilhelm von Tegetthoff a kevésbé fejlett hadiflottájával Ancona ellen vonult. Az olasz flotta jóval jobban felszerelt hajói azonban nem álltak készen egy esetleges tengeri ütközetre. Tegetthof az olasz partoknál hosszú ideig várt, hogy az olasz hajók ellenoffenzìvát indìtsanak, de nem történt semmi, ezért elvonult.


Báró Wilhelm von Tegetthoff (Maribor, 1827. december 23. – Bécs, 1871. április 7.)
osztrák császári és királyi tengernagy

Július 14-én az olasz király utasította di Persanót az olasz tengernagyot, hogy az Adria közepén fekvő Lissa szigetét foglalják el.

Négy nap múlva az olaszok a kikötőt és a szigetet bevették, de az osztrák erőd tartotta magát. Tegetthoff az erőd felmentésére vonult, és a sziget mellett alakult ki a tengeri csata.

A Monarchia hajòi „V” alakban sorakoztak fel az olaszokkal szemben, melyeknek sokkal nagyobb tűzerejük volt.

Festmény a tengernagyról a csata hevében

A csata ágyútűzzel indult, mely soràn a Monarchia csapatai sùlyos veszteségeket szenvedtek. Több tiszt elesett ès több hajò is megsemmisült.

A császári hajók többsége még páncélzattal sem rendelkezett és többségük fa szerkezetű vitorlás volt. Ellentétben az olasz oldalon felvonultatott páncélozott hajòhaddal úgy tűnt, hogy Lissa olasz kézre kerül.

A “Re D’Italia” olasz pánczélos hajó elsüllydése a lissai csatában

A fiatal Tegetthof azonban egy “kamikáze” művelethez folyamodott, melyben a vitorlások döfő orrát kihasználva a közelharcot választotta ès ennek köszönhetően súlyos vereséget mért az ellenségre.

Az olaszok zászlòs hajója is megsemmisült, melynek köszönhetően a flotta visszavonult Anconába.

Az olasz propagandasajtó győzelemként közölte le a csata kimenetelét, melyben kiemelték, hogy a császári zászlòshajó az SMS Kaiser is megsemmisült.

SMS Kaiser támadja az olasz flottát

Válaszul Tagetthoff a külföldi tiszteket és a sajtó képviselőit meghívta az „elsüllyesztett” Kaiser fedélzetére, helyszíni szemlére. Itt ő maga tartott díszbeszédet, egész „elpusztult” tisztikarának részvételével.

Ezt a tengeri csatát említik még a történelem során előfordult második legnagyobb csatának is. Csak a Trafalgari csata előzi meg.