Žirje szigete

Šibeniktől légvonalban 21 km-re délnyugatra, Dalmácia középső részén fekszik. A sziget területe 15,08 km2, hossza 12 km, melynek nagy része mészkőből áll. A Kapić 131 méterével Zirje legmagasabbik pontja, melyen egy történelem előtti erődített település falai találhatók. A Vela glava nevű magaslatot középkori vár romjai uralják.

A sziget felülről

Zirjén két bizánci eredetű erőd is található, az egyik a Gradinán a másik a Gušternán áll.

A sziget érdekessége, hogy a századok során mindig fontos stratégiai pont volt. A 6. században I. Justinianus bizánci császárt emeltette a Stupica-öböl feletti Gradinára és a Mala Stupica-öböl feletti Gusternára két végvárát.

A Gradina felülről
(Forrás: fivre)

Volt a bencés szerzetesek birtoka, de egy időben a velenceiek is uralták. Ebből a korból származhat a sziget elnevezése is. Ekkor a szigetet sűrű tölgyerdök borították, melyek termése a makk (horvátul: žir) lett a sziget névadója. (A fákat később kivágták és hajókat építettek belőlük.)

A Vela-Stupica öböl a Gradináról fényképezve
(Forrás: AdriaBreeze.com)

Az Osztrák-Magyar Monarchia idejében támaszpontokat is építettek ide. A II. világháborúban az olaszok is birtokukba vették, hiszen ők is egy katonai bázist hoztak létre a területen. Az előbb említett időszakot több víz alatti emlék is megőrizte, Zirje partjainál fekszik többek között egy német Stuka bombázó is.

A repülőroncs Žirje partjainál

Látnivalói:

  • Szűz Mária tiszteletére szentelt plébániatemploma 1480-ban épült. Ez a legrégebbi rész a mai templom apszisát képezi. A templom mai formájában 1891-ben épült, 1906-ban szentelték fel, 1964-ben megújították.
  • A sziget két 6. századi bizánci erődje a Gradinán és a Gušternán áll. Utóbbit nem fejezték be teljesen, csak a ciszterna és a körítőfalak maradtak meg belőle. Mindkettőn feltárás előtti állagmegóvási munkákat végeztek.
  • A plébániatemplom mellett négy kápolna is áll a szigeten: A Szent Miklós kápolna a Mikavica-öbölben, a Kisboldogasszony kápolna a Muna-öbölben, a Hétfájdalmú Szűzanya kápolna a Polje végében és egy kis kápolna a Mala Nozdra-öbölben található.
  • A település búcsúünnepe Nagyboldogasszony (augusztus 15.), amikor a Szűzanya képét körmenetben viszik végig Žirjén.
  • Az utóbbi időkben végzett régészeti feltárások során gazdag leletek (főként amforák) kerültek elő a Muna és a Koromašna-öböl közötti parti területről.